Pali bezpiecznik od tylnego przeciwmgielnego

Problemy z elektryką i elektronika.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piotrekm13
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 66
Rejestracja: poniedziałek 01 maja 2017, 12:47
Lokalizacja: Rumia
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2,0
Moc: 136 KM
Kolor: Srebrny
LPG: Nie

Pali bezpiecznik od tylnego przeciwmgielnego

#1

Post autor: piotrekm13 » czwartek 06 maja 2021, 17:56

Jak w temacie. Wymieniłem już kilka bezpieczników 10A, próbowałem też 20A i efekt ten sam.
Kontrolka się zapala i przekaźnik cyka nawet przy spalonym bezpieczniku.
Sprawdzałem opór na kostce do lampy pomiędzy pinem a masą i jest praktycznie "0". Więc ewidentnie gdzieś zwarcie.
Niedawno zakładałem hak więc teraz posprawdzałem szybkozłaczki na wiązce przy lampie, i tam wygląda ok. Jak ruszałem tym to nic się nie zmienia.
Hak zakładany na początku roku, a zaczęło palić teraz. Wcześniej był przegląd i wszystko działało.
Dodatkowo dopiszę, że pod przeciwmgielne była podłączona lodówka w przyczepie kempingowej i pierwszy raz bezpiecznik spaliło gdy jechałem z włączoną lodówką, więc był duży pobór prądu z tego.
Zastanawiam się czy możliwe jest że coś z przekaźnikiem się stało. Może się skleiły styki lub coś... Ale jak pisałem, cyka i zapala się kontrolka od przeciwmgielnych. Ktoś może wie gdzie on jest i jak go sprawdzić?



Awatar użytkownika
Deli
Moderator
Moderator
Reactions:
Posty: 1292
Rejestracja: wtorek 11 paź 2016, 23:42
Lokalizacja: Toruń
Nadwozie: Kombi
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2.0 HDI
Typ Silnika: RHS
Moc: 107km
Kolor: KKGC

Re: Pali bezpiecznik od tylnego przeciwmgielnego

#2

Post autor: Deli » piątek 07 maja 2021, 00:36

Odetnij przewód, który masz przyczepiony od wiązki haka do lampy i wtedy zobacz, czy dalej będzie wywalało bezpiecznik, do tego sprawdź, czy na tym odciętym przewodzie jest dalej przejście do masy oraz to samo zrób w wiązce lampy, wtedy będziesz miał pewność, po której stronie dochodzi do zwarcia. Co do wiązki haka i szybkozłączek, to jest to średnie rozwiązanie, dopiero co u siebie poprawiałem całą wiązkę, wywalałem szybkozłączki i lutowałem przewody.


PP2000/Diagbox - PW
PUG 307 | deli viewtopic.php?f=7&t=6535
Nie znam się na niczym, więc chętnie udzielę odpowiedzi na wszystkie pytania

Awatar użytkownika
piotrekm13
Użytkownik
Użytkownik
Reactions:
Posty: 66
Rejestracja: poniedziałek 01 maja 2017, 12:47
Lokalizacja: Rumia
Nadwozie: SW
Rok produkcji: 2002
Silnik: 2,0
Moc: 136 KM
Kolor: Srebrny
LPG: Nie

Re: Pali bezpiecznik od tylnego przeciwmgielnego

#3

Post autor: piotrekm13 » piątek 07 maja 2021, 12:43

Dzięki, dzisiaj sprawdzę, tak jak piszesz. Jak by było od strony haka, było by super.
Co do szybkozłączek, to widziałem że przerabiałeś. Może kiedyś to zrobię, ale na razie mam trochę innych spraw. Zarówno w Pugu, jak i w przyczepie. Nigdy w życiu tyle przy kablach się nie nagimnastykowałem jak w tym roku ;-)



ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektronika”